pochodna
rwejaks: Wyznacz wartość parametru m, dla której pole koła stycznego do prostych zawierających
boki AB i CD równoległoboku ABCD o wierzchołkach A = (5, −4), B = (2, −8), C =
(m3 + 15m, m4 + 10m2) jest najmniejsze możliwe. Oblicz to pole.
Po obliczeniu odległości punktu C od prostej AB wychodzi:
d=|4m3+60m−3m4−30m2−32|/5
W jaki sposób policzyć z tego pochodną?
20 sty 18:23
rwejaks: proszę wszystkie dobre dusze o pomoc, dziękuję
20 sty 22:03
Mila:

AB:
CD:
C=(m
3 + 15m, m
4 + 10m
2)
| | 4 | |
m4+10m2= |
| *(m3 + 15m)+b |
| | 3 | |
| | 1 | |
b= |
| *m*(3m3−4m2+30m−60) |
| | 3 | |
| | 4 | | 1 | |
CD: y= |
| x+ |
| *m*(3m3−4m2+30m−60) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 1 | |
CD: |
| x−y+ |
| *m*(3m3−4m2+30m−60)=0 /*3 |
| | 3 | | 3 | |
4x−3y+m*(3m
3−4m
2+30m−60)=0
4x−3y−32=0
Odległość prostych równoległych:
| | |m*(3m3−4m2+30m−60)+32| | |
d= |
| |
| | √42+32 | |
(3m
4−4m
3+30m
2−60m+32>0 ?
3m
2*(m
2+10)+32> 4*(m
2+15) dla m∊R
d'(m)=0⇔(m−1)*(m
2+5)=0
m=1
C=(16,11)
d=
licz dalej do końca, sprawdź rachunki
Może masz odpowiedź?
20 sty 23:06
20 sty 23:41