kombi
czemu: Mamy 12 książek wśród których są książki A,B,C. Wkładamy je do trzech ponumerowanych pudełek do
każdego po 4 książki. Ile jest możliwości takiego ułożenia książek w pudełkach aby
a) w pierwszym pudełku znalazły się książki A i B a w trzecim książka C
b) książki A,B,C znalazły się w tym samym pudełku
a)
mamy 2 zbiory : w pierwszym jest 9 zwykłych książek, w drugim 3 oznaczone ( A B i C)
wydaje mi sie, ze trzeba skorzystać z kombinacji
w 1 pudełku :
| | | | |
potrzebuję 2 książek ze zwykłego zbioru, | i 2 z niezwykłego | |
| | |
w 2 pudełku :
potrzebuje 4 ksiazki ze zwyklego zbioru
do 3 pudełka książki już mogę włożyć tylko na 1 sposób, bo zostały 3 książki ze zwykłego zbioru
i 1 z oznaczonego
=1
108*35*1=3780
a wynik to 1260
co jest zlego w moim rozumowaniu? nie prosze o odpowiedz do zadania tylko wytlumaczenie czemu
taki sposob jaki ja wybralem jest bledny, bo naprawde nie mam pojecia co tu moze byc zlego,
gdyz wczesniej robilem prawie identyczne zadania w identyczny sposob i wszystko wychodzilo (np
z talia kart i losowaniem asow i dam)
20 sty 17:29
Mila:
![rysunek](rys/142526.png)
A,B,C są rozmieszczone na jeden sposób, tak jak pisze w treści zadania
12−3=9 książek do rozmieszczenia
20 sty 18:04
czemu: No ale te oznaczone książki też muszę najpierw włożyć, i mogę to zrobić na ( w 1 pudełku )
| | |
| sposobów itp... źle mówie? |
| |
w b) zrobilem analogicznie.
w 1 lub 2 lub 3 pudełku mają być wszystkie 3 oznaczone książki, więc są 3 możliwości (wybrania
| | |
pudełka), brakuje mi jednego miejsca, ktore zapełnie którąś ze zwykłych książek na | |
| |
| | | | |
sposobów, w 2 pudełku na | a w trzecim na | |
| | |
co daje 3*9*70=1890
I to jest poprawna odpowiedź.
20 sty 18:15
Mila:
Ułożenie w pudełku jest jedno, nie jest ważna kolejność, nic nie pisze,
że miejsca w pudełku są ponumerowane.
20 sty 18:23
czemu: no ale to w jaki sposób moge opisac proces wkladania tych ksiazek? no bo przeciez nie moge
postanowic, ze te ksiazki po prostu sobie tam sa i tyle ..?
20 sty 18:26
Mila:
Wystarczy, że są wybrane 2 książki, które dołożysz do pierwszego pudełka, itd.
Tak samo, jak wkładasz wyprane skarpetki do szuflady.
20 sty 18:31
czemu: eh
20 sty 18:40
Mila:
Dalej nie rozumiesz?
20 sty 19:22
czemu: Jak liczylem sposoby rozdawania kart to dzielilem talie na asy, damy i reszte i kazdemu
graczowi przyporzadkowywalem odpowiednia ilosc asow, dam i kart zwyklych i kombinacje sie
sprawdzaly, dlaczrgo tutaj tak nie jest?
20 sty 20:55
PW: Twoje myślenie polega na liczeniu na ile sposobów można podzielić zbiór trzech książek na dwa
W treści zadania dokonano już tego podziału: A i B stanowią jeden podzbiór, C − drugi.
Rozpatrujemy zatem tylko jeden sposób rozmieszczenia książek A, B, C − ten podany w treści
zadania (patrz rysunek
Mili)z 18:04.
20 sty 21:03
Mila:
20 sty 21:45
czemu: ze zbioru liczb {1,2,3...,11}
wylosowano jednoczesnie 3 liczby
ile jest mozliwych wynikow losowania tak, aby iloczyn wylosowanych liczb byl podzielmny przez
10?
wypisywania za duzo, a zeby wymyslec jakis sprytny sposob jestem za malo sprytny
21 sty 19:46
Mila:
{10},{5} , P={2,4,6,8} ,N= {1,3,7,9,11}
1) Jeżeli mamy w wylosowanej trójce liczb jest 10 , to pozostałe 2 cyfry losujemy z 10
pozostałych
2) jeżeli mamy w trójce liczb wylosowaną cyfrę 5, to pozostałe 2 cyfry losujemy ze zbioru P
lub jedna z P i jedna z N
45+26=71
========
21 sty 21:16