matematykaszkolna.pl
kombi czemu: Mamy 12 książek wśród których są książki A,B,C. Wkładamy je do trzech ponumerowanych pudełek do każdego po 4 książki. Ile jest możliwości takiego ułożenia książek w pudełkach aby a) w pierwszym pudełku znalazły się książki A i B a w trzecim książka C b) książki A,B,C znalazły się w tym samym pudełku a) mamy 2 zbiory : w pierwszym jest 9 zwykłych książek, w drugim 3 oznaczone ( A B i C) wydaje mi sie, ze trzeba skorzystać z kombinacji w 1 pudełku :

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

potrzebuję 2 książek ze zwykłego zbioru,
i 2 z niezwykłego

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

*
=36*3=108

w 2 pudełku : potrzebuje 4 ksiazki ze zwyklego zbioru
nawias
7
nawias
nawias
4
nawias

=35

do 3 pudełka książki już mogę włożyć tylko na 1 sposób, bo zostały 3 książki ze zwykłego zbioru i 1 z oznaczonego =1 108*35*1=3780 a wynik to 1260 co jest zlego w moim rozumowaniu? nie prosze o odpowiedz do zadania tylko wytlumaczenie czemu taki sposob jaki ja wybralem jest bledny, bo naprawde nie mam pojecia co tu moze byc zlego, gdyz wczesniej robilem prawie identyczne zadania w identyczny sposob i wszystko wychodzilo (np z talia kart i losowaniem asow i dam)
20 sty 17:29
Mila: rysunek A,B,C są rozmieszczone na jeden sposób, tak jak pisze w treści zadania 12−3=9 książek do rozmieszczenia
nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

nawias
7
nawias
nawias
4
nawias

*
*1=36*35=1260

20 sty 18:04
czemu: No ale te oznaczone książki też muszę najpierw włożyć, i mogę to zrobić na ( w 1 pudełku )

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

sposobów itp... źle mówie?

w b) zrobilem analogicznie. w 1 lub 2 lub 3 pudełku mają być wszystkie 3 oznaczone książki, więc są 3 możliwości (wybrania

nawias
9
nawias
nawias
1
nawias

pudełka), brakuje mi jednego miejsca, ktore zapełnie którąś ze zwykłych książek na

nawias
8
nawias
nawias
4
nawias

nawias
4
nawias
nawias
4
nawias

sposobów, w 2 pudełku na
a w trzecim na

co daje 3*9*70=1890 I to jest poprawna odpowiedź.
20 sty 18:15
Mila: Ułożenie w pudełku jest jedno, nie jest ważna kolejność, nic nie pisze, że miejsca w pudełku są ponumerowane.
20 sty 18:23
czemu: no ale to w jaki sposób moge opisac proces wkladania tych ksiazek? no bo przeciez nie moge postanowic, ze te ksiazki po prostu sobie tam sa i tyle ..?
20 sty 18:26
Mila: Wystarczy, że są wybrane 2 książki, które dołożysz do pierwszego pudełka, itd. Tak samo, jak wkładasz wyprane skarpetki do szuflady.
20 sty 18:31
czemu: eh
20 sty 18:40
Mila: Dalej nie rozumiesz?
20 sty 19:22
czemu: Jak liczylem sposoby rozdawania kart to dzielilem talie na asy, damy i reszte i kazdemu graczowi przyporzadkowywalem odpowiednia ilosc asow, dam i kart zwyklych i kombinacje sie sprawdzaly, dlaczrgo tutaj tak nie jest?
20 sty 20:55
PW: Twoje myślenie polega na liczeniu na ile sposobów można podzielić zbiór trzech książek na dwa

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

podzbiory, stąd

W treści zadania dokonano już tego podziału: A i B stanowią jeden podzbiór, C − drugi. Rozpatrujemy zatem tylko jeden sposób rozmieszczenia książek A, B, C − ten podany w treści zadania (patrz rysunek Mili)z 18:04.
20 sty 21:03
Mila: emotka
20 sty 21:45
czemu: ze zbioru liczb {1,2,3...,11} wylosowano jednoczesnie 3 liczby ile jest mozliwych wynikow losowania tak, aby iloczyn wylosowanych liczb byl podzielmny przez 10? wypisywania za duzo, a zeby wymyslec jakis sprytny sposob jestem za malo sprytny
21 sty 19:46
Mila: {10},{5} , P={2,4,6,8} ,N= {1,3,7,9,11} 1) Jeżeli mamy w wylosowanej trójce liczb jest 10 , to pozostałe 2 cyfry losujemy z 10 pozostałych
nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

=45

2) jeżeli mamy w trójce liczb wylosowaną cyfrę 5, to pozostałe 2 cyfry losujemy ze zbioru P lub jedna z P i jedna z N
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias