pochodna
rwejaks: czy chcac policzyc pochodna z takiej funkcji
|−3m4 + 4m{3} −30m{2} + 60m − 32| i nie majac zadnych konkretnych zalozen co do m, mozna po
prostu opuscic wartosc bezwzgledna?
(to z zadania w ktorym podana jest odleglosc i ma ona byc najmniejsza z mozliwych)
20 sty 17:08
Adamm:
Nie można
20 sty 17:17
rwejaks: To w jaki sposób to rozwiązać?
20 sty 18:04
20 sty 20:20
rwejaks: widzialam to, ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie, ja po prostu przemnozylam przez −1
rownanie, z ktorego to sie pozniej bierze, bo tak mozna, ale powinno wyjsc to samo.
20 sty 21:56
PW: Badamy funkcję "stojącą między kreseczkami"
g(x) = −3m4+4m3−30m2+60m−32.
g'(m) = −12m3+12m2−60m+60 =−12m2(m−1)−60(m−1)=−(m−1)(12m2+60)
g'(m) ma taki znak jak −(m−1), to znaczy
g'(m)=0 dla m=1
g'(m)>0 dla m<1
g'(m)<0 dla m>1.
Wniosek: g ma maksimum w punkcie m0=1. Maksimum to jest równe
g(1)=−3+4−30+60−32=−1.
Skoro dla wszystkich m
g(m)≤−1,
to
|g(m)|≥1,
przy czym min|g(m)|=|g(1)|=1.
20 sty 22:25
rwejaks: Nie rozumiem skąd bierze się to: "Skoro dla wszystkich m g(m)≤−1"
20 sty 22:30
rwejaks: Ojeju, nie było pytania, załapałam. bardzo dziękuję!
20 sty 22:32