oblicz pochodną
RunMan: Bardzo proszę o sprawdzenie wyniku
oblicz pochodną funkcji
y = cosx − 13cos3x
Mi wyszło −1
16 lut 22:57
Mickej: ni
16 lut 22:59
Mickej: pochodna z cosx
16 lut 22:59
Mickej: napisz najlepiej jak to rozwiązujesz to napisze ci gdzie robisz błąd
16 lut 23:00
RunMan: zakładam, że z = cos x, więc z
' = −sin x
(cosx −
13cos
3x)
' =
−sinx −
13((z)
3)
' =
−sinx −
13(3z
2 * z
' ) =
−sinx −
13(3cos
2x * − sin x) =
−sinx −cos
2x +
sinx3
teraz tak mi wyszło...
16 lut 23:10
Mickej: no i teraz jest dobrze
16 lut 23:13
RunMan: odpowiedź z lekcji: −sin{3}x
16 lut 23:15
RunMan: −sin3x
16 lut 23:15
Mickej: to złą odpowiedz masz
16 lut 23:19
RunMan: I jeszcze gdyby ktoś mógł, bardzo proszę o obliczenie pochodznej:
16 lut 23:19
RunMan: ok, dzięki Mickej
16 lut 23:19
Basia: tam jest błąd Mickej
f'(x) = −sinx − 13*3cos2x*(−sinx) =
−sinx + cos2x*sinx =
sinx(cos2x−1) = sinx*[−(1−cos2x)]=
sinx*(−sin2x) = − sin3x
16 lut 23:24
Mickej: 
ze mnie:( tak to jest jak sie czegoś samemu nie rozpisze
16 lut 23:26
RunMan: Basia, faktycznie. Ale głupi błąd zrobiłem

Dzięki
16 lut 23:26
RunMan:
| | √1−x2 + arc sinx * x | |
odpowiedź: |
| |
| | √1−x23 | |
dobrze?
16 lut 23:45
Basia: dobrze, ale lepiej posać
wtedy nie ma wątpliwości
16 lut 23:50
Mickej:
| cosx*√1−x2 | | arcsinx*(−2x) | |
| − |
| | | √1−sin2x | | 2√1−x2 | |
| |
| |
| 1−x2 | |
16 lut 23:50
RunMan: dziękuję
17 lut 00:04
Basia: Mickej co to jest ? Bo na pewno nie pochodna
17 lut 00:09
Mickej: hmm nie bardzo wiem teraz o co ci chodzi
17 lut 00:12
Basia:
| | (arcsinx)'*√1−x2 − (√1−x2)'*arcsinx | |
f'(x) = |
| = |
| | √1−x2)2 | |
| 1 | | 1 | |
| *√1−x2− |
| *(−2x)*arcsinx | | √1−x2 | | 2√1−x2 | |
| |
| = |
| (√1−x2)2 | |
i tyle
skąd jeszcze cosx ?
arcsinx to funkcja odwrotna do sinx a nie funkcja złożona taka jak np.
√sinx
17 lut 00:26
Mickej: ja to jestem mega baran dzisiaj:( a jutro egzamin jeszcze
17 lut 00:28
Sylwia: obliczyć pochodną y=3ctg+ctg3x
13 sty 13:46
MacCho93: (cos3x)'
27 sty 23:12
asdf: cos3x= −sin3x * (3x)' = −3sin3x
27 sty 23:19