Okresowość Funkcji
Enje:
Cześć,
proszę o pomoc jeśli ktoś ma chwilkę w zadaniu z pozoru prostym jednak po przeszukaniu dość
sporej części internetu nie uzyskałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie :CC
"Dane są funkcje okresowe f i g o okresach podstawowych odpowiednio Tf i Tg, gdzie Tf i Tg są
liczbami naturalnymi. Wykaż że funkcja h(x)=f(x)+ag(x), gdzie a∊R/{0}, też jest funkcją
okresową. Ile jest równy jej okres podstawowy Th?"
No i teras że funkcja jest okresowa nie ulegą wątpliwości ponieważ parametr "a" nie usuwa
okresu, oraz powtarzające się wartości będą dodawane do siebie w niezmienionej częstotliwośći
dla konkretnych argumentów. w odp Th=NWW(Tf,Tg) doszedłem już do tego że jeśli funkcja k(x)
jest okresowa i jej okres T1=2 to z funkcją l(x) T2=3 "spotkają się" dla x=6 co daje nam
NWW(2,3) jednak no tak jak mówiłem zapis oraz wyjaśnienie zagadnienia mnie zabija :CC
20 sty 15:59
Adamm:
Nie jest prawdą że Th = NWW(Tf, Tg)
Weźmy f − dowolna funkcja okresowa o okresie podstawowym Tf, a=−1, g=f,
to h(x) = 0 nie ma okresu podstawowego
20 sty 16:12
Adamm:
Można jedynie powiedzieć że Okres podstawowy jest ≤ NWW(Tf, Tg),
jeśli takowy istnieje
(gdy nie istnieje to można przyjąć Th = 0, i wtedy to też jest prawda)
20 sty 16:14
Enje: dziękuję bardzo! w takim razie książka najwidoczniej podaje błędne rozwiązanie do którego z
braku pomysłu starałem się dopasować swoje rozumowanie
20 sty 16:17