Moc zbioru P(C)
Wojtas: W jaki sposób mogę wyznaczyć moc zbioru podzbiorów zbioru P(ℂ) gdzie ℂ to zbiór liczb
zespolonych? Wynik podać w postaci ϰ,c,2
c
Nie wiem jak zabrać się za to zadanie,jakaś wskazówka?
20 sty 15:56
Adamm:
2|C| = 2|R|*|R| = 2|R|
20 sty 16:05
Wojtas: Czyli moc zbioru ℂ(liczb zespolonych) to iloczyn mocy dwóch zbiorów R ? W takim razie wynikiem
będzie 2c (c=continuum) ?
20 sty 16:14
Adamm:
Tak.
|C| = |RxR| = |R|*|R| − z definicji iloczynu liczb kardynalnych
20 sty 16:16
Wojtas: ok, dziękuje
20 sty 22:31