Kir.ke: Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań. Byłabym bardzo wdzięczna.
1. O ile procent wzrośnie pole koła, jeżeli obwód zwiększymy o p%?
2. Jeden zbiornik zawiera roztwór spirytusu i wody w stosunku 2:3, drugi w stosunku 3:7.
Ile kilogramów roztworu należy wziąć z każdego zbiornika, aby otrzymać 12kg roztworu,
w którym stosunek do wody wynosi 3:5?
16 lis 15:35
lehu: Nie mogę na to wpaść.
1) No tak, w zależności od r obwód rośnie liniowo, a pole kwadratowo. Ale jak rośnie pole
w zależności od obwodu? Może ktoś mądry da radę. Coco, Yeti, pomóżcie
16 lis 19:42
yeti:
Więc tak

2πr --- obwód 2πr +2πr*p% = 2πr(1 +p%)
2πr(1+p%)
------------- = 1+ p% = k ---skala podob.


2π r
więc P
1k
------------ = k
2 → (1+p%)
2 
wzrost pola tego nowego koła

P
2k (chyba tak



niech ktoś zerknie i potwierdzi lub zaprzeczy
16 lis 20:26
Kir.ke: mhm.. to mi wyszło 2r chyba. ale to co mhm.. nie wydaje mi się.. ale dzięki.

może ktoś
jeszcze wpadnie.
17 lis 17:24
Kir.ke: a 2.?
18 lis 15:47
Mycha: jezeli obwod zwiekszymy o p% to znaczy ze r zwiekszamy o p% wiec pootem mamy
πR
2=πr
2*(1+p%)
2
procent o ktory zwiekszymy:
z=πr
2*(1+p%)
2/πr
2 *100%=(1+p/100)
2*100 %
takze troszke inny sposob aczkolwiek podobny do yeti
19 lis 10:05
Mycha: a jezeli chodzi o drugie zad
pierwszy roztwor mamy w stosunku 2:3 czyli jest 40%
drugi w stosunku 3:7 czyli 30%
chcemy otrzymac w stosunku 3:5 czyli 37,5%
wiec
x to ilosc kg pierwszego roztworu, y drugiego
40%x+30%y=37,5%*12
x+y=12
rozwiazac uklad rownan i powinno wyjsc
19 lis 10:27
Kir.ke: Dzięki wielkie..

* kochani jesteście.
19 lis 16:15
Kir.ke: a te zadanie 1.
to na pewno tak.? bo nie wiem.. może źle robie.. ale mi co innego wgl wychodzi.
23 lis 12:12
Kir.ke: pierwszy roztwor mamy w stosunku 2:3 czyli jest 40%
drugi w stosunku 3:7 czyli 30%
chcemy otrzymac w stosunku 3:5 czyli 37,5% <------- nie rozumiem skąd się to wzięło.
23 lis 12:28
Kir.ke: powie mi ktoś.? Jak zrobić te zadania.? tak jaśniej.?
23 lis 17:11
Kir.ke: proszee...
23 lis 18:40
Kama: Masz już rozwiazane w poście Ani

23 lis 19:49
Kir.ke: dziętuję.
23 lis 21:00
czachpolice: Nie dziętuj.
9 kwi 14:48