kula w czworoscianie
Ala: Krawędzie wychodzące z jednego z wierzchołków czworościanu są wzajemnie prostopadłe i mają
długości 8, 8, 15. Oblicz promień kuli wpisanej w ten czworościan.
20 sty 15:08
Mila:

Z prostopadłościanu o wymiarach : 8 x 8 x 15,
odcinamy naroże jak na rysunku− to będzie nasz czworościan.
| | 1 | | 1 | |
1) V= |
| * |
| *8*8*15=32*5=160 |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Pc=PΔABC+ |
| *8*8+2* |
| *8*15=PΔABC+152 |
| | 2 | | 2 | |
2) P
ABC:
|AC|=8
√2
|AB|=|BC|=
√82+152=17
h
2+(4
√2)
2=17
2
h
2=289−32=257
h=
√257
3) porównanie objętości
(4
√514+152)*r=480
============
20 sty 17:47
Ala: "3) porównanie objętości
1/3*(4√514+152)*r=160"
przecież 4√514+152=Pc
skąd masz wzrór:
1/3*Pc*r=V
?
20 sty 18:12
20 sty 18:18
Ala: sprytne.
trzeba bylo tak od razu

dzieki
20 sty 18:25
uczeń geometrii przestrzennej: A dlaczego tam jest 2*0,5*8*15

Chodzi mi.skad się wzięło to 2
2 sie 14:56
wredulus_pospolitus:
'tam' ... gdzie 'tam'
2 sie 15:11
wredulus_pospolitus:
W trakcie liczenia POLA CAŁKOWITEGO liczymy pola wszystkich ścian.
dokładnie DWIE ŚCIANY są trójkątami prostokątnymi o przyprostokątnych 8 i 15 (trójkąt ABS i
BCS) ... stąd magicznie pojawiła się dwójka
2 sie 15:13