Losowanie liczb
Kingaa: Ze zbioru S = {1,2,....,2012} losujemy trzy liczby i ustawiamy je w ciąg rosnący (a,b,c).
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia B: b=k, gdzie k jest ustaloną liczbą ze zbioru S.
| | 3! * (k−1)(2012−k) | |
Odpowiedź to |
| |
| | 2012 * 2011 * 2010 | |
Czy ktoś mógłby mi to jakoś rozpisać dlaczego taka a nie inna odpowiedź? Byłabym wdzięczna.
Pytający:
Mianownik chyba oczywisty, wybierasz kolejno 3 różne liczby.
Ile jest ciągów rosnących (a,b,c) dla b=k? Ano "b" jest ustalone, "a" musi być mniejsze,
natomiast "c" musi być większe.
Mniejsze liczby od k to: 1, 2, ..., (k−1). Jest ich (k−1)−1+1=k−1.
Większe liczby od k to: k+1, k+2, ..., 2012. Jest ich 2012−(k+1)+1=2012−k.
Stąd w tym zbiorze dla b=k mamy 1*(k−1)*(2012−k) ciągów rosnących (a,b,c).
Przed ustawieniem w ciąg rosnący te 3 wylosowane liczby mogły być w dowolnej kolejności, znaczy
można je wylosować na 3! różnych sposobów ((a,b,c), (a,c,b), (b,a,c), (b,c,a), (c,a,b),
(c,b,a)).
| | 1*(k−1)*(2012−k)*3! | |
Dlatego P(b=k)= |
| . |
| | 2012*2011*2010 | |