Dla macierzy A zbudowac macierz e^A
student1091: Dla macierzy A= [2 0] zbudować macierz eA
[−2 2]
Sprowadzam A do postaci Jordano
wartości własne λ=2 n=2
macierz jordano [2 1]
[2 0]
Nie wiem co robic dalej, prosze o pomoc
20 sty 13:44
jc: Przedstawiamy A jako sumę dwóch komutujących macierzy, z których jedna jest nilpotentna,
a druga diagonalna
| | | | | | | | | | | |
exp A = exp | exp | = [ | + | ] | = ... |
| | | | | | |
dalsze działania wykonaj sam.
20 sty 13:57
student1091: wykonalem, dziekuje bardzo
20 sty 15:26
student1091: a jezeli mialbym zbudowac macierz eAt to po prostu dostawic t do potegi? czy jest inny
algorytm zadania?
macierz wyszła [e2 0] moge wtedy dodac tam po prostu t?
[−2e2 e2]
20 sty 17:26
student1091: znaczy sie eAt
20 sty 17:42
student1091: I jeszcze jedno pytanie:
jeżeli mam macierz A= [0 1]
[−2 2]
to wtedy nie moge utworzyć macierzy nilpotentnej, co wtedy trzeba robic?
20 sty 17:59
jc:
Dlatego
| | | | | | | |
exp t | = (cos t) | + (sin t) | |
| | | | |
(pomyśl o wzorze e
it = cos t + i sin t, i
2=−1)
Dalej sobie poradzisz.
20 sty 19:50