wyznacz granice funkcji na końcach przedziałów określoności
max pejn: | | x2−2x+3 | |
mam taką funkcję: |
| |
| | x2+2x−3 | |
przedziały określoności:
f(x) > 0 ⇔ x∊(−
∞; −3) ∪ (1;
∞)
f(x) < 0 ⇔ x∊(−3; 1)
dla x−>−
∞:
i tutaj wychodzi mi źle, albo w książce coś nie tak:
dla x−>3
−
| | x2−2x+3 | | 9−6+3 | | 1 | |
lim |
| = |
| = |
| |
| | x2+2x−3 | | 9+6−3 | | 2 | |
A w książce jest napisane że:
∞, jak im tyle wyszło
20 sty 13:23
Eta:
x→ −3
20 sty 13:27
Jerzy:
Masz liczyć granicę w punkcie x = −3 , a nie x = 3
20 sty 13:28
max pejn: Aa o jeny, dzięki
20 sty 13:30