Funkcja kwadratowa , wyznacz współczynniki
Johnanson: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = ax² + bx + c
Wyznacz współczynniki a , b , c jeżeli
A)Miejscami zerowymi są liczby ( −2 , 4 ) i do wykresu należy punkt A o współrzędnych ( 1 , 6 )
B)Wierzchołkiem paraboli jest punkt W o współrzędcych ( −2 , − 3 ) a do wykresu należy punkt A
( 1 , 6 )
20 sty 13:17
Jerzy:
A) f(x) = a(x + 2)(x − 4)
6 = a(1 + 2)(1 − 4) i oblicz a
20 sty 13:20
Eta:
1/ z postaci iloczynowej
f(x)=a(x+2)(x−4) i A(1,6)
6=a(1+2)(1−4) ⇒ a=.....
................... dokończ
2/ W(−2,−3)
z postaci kanonicznej
f(x)=a(x+2)2−3 i A(1,6)
6=a(1+2)2−3 ⇒ a=...........
......................
20 sty 13:20