Obraz i przeciwobraz funkcji
Elena: f: R2 −> R2 dana wzorem f(x,y)= y − 2x , A=[0, ∞) x [0, ∞) , C=[1, ∞)
a) Znaleźć f(A) (obraz)
b) Znaleźć f−1 (C) (przeciwobraz)
c) Sprawdzić czy funkcja jest surjekcją (typu "na")
Mój problem polega jak rozumieć ten przedział z iloczynem,w jaki sposób podstawić te liczby np
do znalezienia obrazu tej funkcji ,a jak do przeciwobrazu..
20 sty 13:10
iteRacj@:
czy w treści jest R2 → R2 ?
20 sty 13:26
Elena: Pomyłka powinno być R
2 → R
20 sty 13:35
iteRacj@:
a/ Parom liczb rzeczywistych dodatnich przyporządkowujemy wynik odejmowania dwukrotności
pierwszej z nich od drugiej z nich. Jakie liczby można otrzymać?
20 sty 13:45
iteRacj@: poprawiam: Parom liczb rzeczywistych nieujemnych
20 sty 13:45
Elena: czyli obrazem będzie przedział (−∞,0] ?
20 sty 13:53
iteRacj@:
500−2*1=498 czyli można otrzymać również liczbę rzeczywistą dodatnią.
Trzeba znaleźć odpowiedż na pytanie, czy każdą czy tylko niektóre dodatnie?
20 sty 13:56
Elena: Można otrzymać dodatnie oraz ujemne wartości tej funkcji,więc obrazem będzie zbiór liczb
rzeczywistych?
20 sty 14:17
iteRacj@:
Można też otrzymać 0, obrazem zbioru A jest R.
20 sty 14:45
iteRacj@:
c/ od razu jest odpowiedź do tego punktu
20 sty 14:48