Dowodzenie
Amatematyczny: Wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej n, liczba n3 + 2n jest podzielna przez 3.
20 sty 12:43
Jerzy:
Nie da się udowodnić nieprawdy chyba,że tam jest znak minus.
20 sty 12:48
Amatematyczny: Otóż jest tam znak +, co też mnie zastanawia.
20 sty 12:49
Jerzy: To jest nieprawda.Podstaw: n = 4
20 sty 12:50
Amatematyczny: A gdyby tak zapisać :
3n + 2n = n(n2 + 2) = n((n2−1)+3) = (n−1) n (n+1) + 3?
20 sty 12:51
Eta:
n(n2+2)= n[(n2−1)+3]= n[(n−1)(n+1)+3]= (n−1)*n(n+1)+3n = 3k ,k∊C
bo iloczyn (n−1)*n(n+1) −−− jest podzielny przez 3
20 sty 12:52
Amatematyczny: Dla n = 4, mamy 43 + 2 * 4 = 64 + 8 = 72 − podzielne przez 3.
20 sty 12:52
Jerzy:
Zresztą nawet z minusem to jest nieprawdą.
20 sty 12:52
Amatematyczny: Okej, dzięki Eta ^^.
20 sty 12:52
Eta:
Co Ty
Jerzy
20 sty 12:53
Jerzy:
Wycofuję swoje posty.Pomyliłem się
20 sty 12:54