równania
ela: proszę mi pomoc w rozwiazaniu równania:
x3−12x2+x−12=0
16 lut 22:31
Mickej: z pierwszych 2 wyrazów wyciągnij x
2 przen nawias i zobacz co ci wyjdzie
16 lut 22:32
ela: to zrobiłam ...tylko nie wiem co dalej
16 lut 22:35
Mickej:
x
2(x−12)+x−12=0 a gdyby to zapisać tak
x
2(x−12)+(x−12)=0 widać co trzeba wyciągnąć przed nawias czy nie bardzo

16 lut 22:38
ela: nie wiem jak to zrobić ,, matematyka to czarna magia dla mnie
16 lut 22:41
Mickej: hmm
no więc trzeba wyciągnąć x−12 przed nawias i otrzymamy takie coś
(x−12)(x
2−1)=0 ostatecznie korzystamy z a
2−b
2=(a−b)(a+b)
(x−12)(x+1)(x−1)=0 czyli rozwiązaniem równania są
x
0=12
x
1=1
x
2=−1

prosze
16 lut 22:43
ela: bardzo bardzo dziekuję
16 lut 22:49