Pokaż, że − ln(1 − x) ≥ sin x dla x ∈ [0, 1[
Natalia: Pokaż, że − ln(1 − x) ≥ sin x dla x ∈ [0, 1[
20 sty 12:30
M:
1 mar 05:00
abcd:

Należy wykazać, że
Δ = − ln(1 − x) − sin x ≥ 0 dla x ∈ [0, 1[.
Rozwijam funkcje −ln x i sin x w szereg potęgowy:
−ln(1− x) = x + x
2/2 + x
3/3 + x
4/4 +...+ x
k/k +...
sin = x − x
3/6 + x
5/125 − x
7/7! + ... (−1)
k x
2k+1/(2k+1)! +...
Stąd
Δ = x
2/2 +(x
3/3 + x
3/6) + x
4/4 + (x
5/5−x
5/125) + ...
Z powyższego widać, że wszystkie składniki szerego Δ są dodatnie.
cbdo
2 mar 16:29