Wyznacz współczynniki w funkcji kwadratowej
Abrahaa: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = x²+bx+c , wyznacz współczynniki b i c jeżeli
A)Miejscami zerowymi są liczby ( −1 , 2 )
B)Funkcja osiąga wartość najmniejszą ( − 3 ) dla argumentu 2
C)Wykres funkcji przecina oś OY w punkcie P ( 0 , 8 ) i do wykresu funkcji należy punkt A o
współrzędnych ( 1 , 6 )
20 sty 12:20
Jerzy:
a) f(x) = (x + 1)(x − 2) , wymnóż i odczytaj b i c.
20 sty 12:25
Jerzy: | | −b | |
b) |
| = − 3 oraz f(−3) = 2 |
| | 2 | |
20 sty 12:27
Jerzy: c) f(0) = 8
f(1) = 6
20 sty 12:29