granica ciagu
anter11: Mogby mi ktos z tym pomoc? Mi kazdym mozliwym sposobem wychodzi
√2n −
√4n gdy w
odpowiedziach jest
√2 − 2
20 sty 11:34
Jerzy: Wyłącz n przed obydwa pierwiastki i to n skraca się z mianownikiem.
20 sty 11:36
Bleee:
Wskazowka... Usuń niewymiernosc z LICZNIKA
20 sty 11:36
ICSP: | | 1 + 2n2 − 1 − 4n2 | | −2 | |
= |
| = |
| |
| | n √1 + 2n2 + √1 + 4n2 | | √2 + 1/n2 + √4 + 1/n2 | |
20 sty 11:37
Jerzy:
@Bleee.... ale po co ?
20 sty 11:37
Bleee:
Cholera... No tak... Nawet symbolu nieoznaczonego tutaj nie ma
20 sty 11:38
Jerzy:
Czemu tak komplikujecie ?
20 sty 11:38
jc: Jerzy, sam też komplikujesz. Zwyczajnie dzielimy.
= √1/n2 + 2 − √1/n2 + 4 →√2 − 2
20 sty 12:08
Jerzy:
Przecież to dokładnie to samo,ale zauważyłem,że dzisiaj w szkołach uczą,aby wyłączać przed
nawias/pierwiastek.
20 sty 12:12
anter11: Dalej srednio rozumiem, @Jerzy, jesli wylacze n przed pierwiastki to w dalej bede mial n pod
pierwiastkiem i wychodzi mi ten sam wynik, @ICSP moglbys rozpisac to od poczatku do konca? Nie
rozumiem dlaczego w mianowniku to co jest po n nie jest w nawiasie i niezbyt rozumiem jak
wyszedl taki wynik u gory, @jc jak podziele przez n2 to przeciez w mianowniku bede mial 0
20 sty 12:53
jc: Po takich nowych naukach podzielenie sumy staje się trudnym zadaniem.
Kiedyś podobnie było z równaniem kwadratowy. Studenci byli tak przyzwyczajeni
do wzoru, że nawet równanie x2=4 rozwiązywali w kilku krokach:
x2 − 4 = 0, Δ=16, x1=−√Δ/2 = −4/2=2, x2= √Δ/2=4/2=2.
Już tego nie widzę, za to pojawiło się to nieszczęsne wyciąganie, gdzie tylko
się da.
20 sty 12:53
jc: Po wykonaniu dzielenia masz wynik. 6/2 = 3 i już nie ma żadnego mianownika, a tym
bardziej zera w mianowniku.
20 sty 12:56
jc: W zadaniu masz ... /n, a nie przez n2.
n=√n2, √a/n = √a/√n2 = √a/n2.
20 sty 12:57
Jerzy:
| | n√1/n2 + 2 − n√1/n2 + 4 | |
= lim |
| , a teraz widzisz ? |
| | n | |
20 sty 12:59
Jerzy:
Zgoda. Liczenie Δ stało się odruchem,czasami niepotrzebnie.Ale jak sam widzisz podzielenie
pierwiastka przez n sprawia uczniom problem, a sądzę,że wyłączenie n przed pierwiastek,
mniejszy.
20 sty 13:02
anter11: Okej juz rozumiem, zapomnialem po prostu, ze jak wyciagne n z pierwiastka to to nie jest n
tylko n do 1/2 i dopiero n
2 daje n poza pierwiastkiem, dzieki wszystkim
20 sty 13:07