matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciagu
Kuba:
n
Moglby mi ktos dokladnie wytlumaczyc co dzieje się w tym przykladzie? lim n→
∞
n+1
20 sty 10:21
Kuba:
20 sty 10:22
iteRacj@:
nie dzieje się aż tak wiele
n
n+1−1
1
lim
n→
∞
= lim
n→
∞
= lim
n→
∞
(1−
)
n+1
n+1
n+1
zauważ że 1 → 1
1
−
→ 0
n+1
1
stąd lim
n→
∞
(1−
)=1
n+1
20 sty 10:51
Jerzy:
Możesz też podzielić licznik i mianownik przez n.
20 sty 10:53