rekurencja
Surykatek: Pytanie dotyczące wskazówki do zadania:
równanie rekurencyjne an+2=an+1*a2n Wskazówka: rozważ ciąg xn=log2an
Czy podstawa proponowanego logarytmu wynika z podnoszenia wyrazu ciągu do drugiej potęgi?
20 sty 09:04
jc: Nie ma znaczenia, choć może mieć związek z warunkami początkowymi.
Czy były podane?
20 sty 09:18
Surykatek: a0=1
a1=2
20 sty 09:29
Surykatek: Pytanie odnośnie ostatecznego zapisu:
(3√2)2n
____________
(3√2)(−1)n
rozumiem rozwiązanie do przedstawionego momentu, dlaczego jednak powyższe wyrażenie wynosi
3√2? Czy przedstawilibyście wykonane operacje na potęgach?
20 sty 09:33
jc:
x0=0, x1=1, w przypadku logarytmu o podstawie 2.
xn+2 = xn+1+2xn
z2=z+2, z=2 lub z=−1
xn=A2n + B(−1)n
0=A+B, 1=2A−B, A=1/3, B=−1/3
xn=(2n − (−1)n)/3
an=2xn = (21/3)2n−(−1)n
21/3=3√2
Dalej wzór: ak−m=ak/am
20 sty 09:56
Surykatek: Intryguje mnie 2
n−(1)
n Ostateczna odpowiedź w notatkach to
3√2. (Rozumiem wszystko, co
napisałeś i do danego momentu rozwiązałem). Czy w notatkach występuje błąd, czyli wynik
wynosi:
(
3√2)
2n
2
n−(1)
n= 2
n −
12n +
12n = 2
n
20 sty 11:03
ciosięciosięstało:

Porównaj wykresy funkcji przynależności dla funkcji logicznej:
F=(x ∊ A) I (x ∊ B) LUB (x ∊ C)
różnych realizacji norm T i S
obrazek przedstawia to co wyglada obrazek do zadania
wykres 1 – iloczyn Hamachera i suma Hamachera, wykres 2 – suma ograniczona i iloczyn
ograniczona różnica
20 sty 12:09
Surykatek: Mój drogi, o czym do mnie piszesz?...
20 sty 18:01