Przedziały wklęsłości i wypukłości
Cisowianka: Mam zbadać przebieg zmienności funkcji. Napotykam na problem przy wyznaczaniu przedziałów
wklęsłości.
f(x)=−7x2e9/x
Df = R \ {0}
Moja funkcja po obliczeniu pochodnej drugiego rzędu:
f''(x) = −7[((−9e9/x(2x−9))/x2)+2e9/x]
Df'' = R \ {0}
Przyrównuje pochodną do 0 i wychodzi mi, że nie ma rozwiązania, czyli brak punktów przegięcia.
Co w takiej sytuacji? Jak rysunek powinien wyglądać? Funkcja jest wklęsła czy wypukła?
20 sty 01:11
iteRacj@:
Badasz znak f"(x).
Df=Df'=Df"
Druga pochodna jest ujemna w całej dziedzinie. Funkcja jest wklęsła w całej dziedzinie.
20 sty 10:44
Cisowianka: Dzięki. Mam jeszcze pytanie co do ciągłości tej funkcji.
Policzyłem granicę dla 0+−i wyszło, że granica dla 0− = 0, a dla 0+ = −∞.
Granica dla +−∞ = −∞
Jak ma na tej podstawie ustalić ciągłość tej funkcji?
20 sty 21:08
iteRacj@:
Przecież 0 nie należy do dziedziny tej funkcji, nie ma co się zastanowiać nad funkcją w tym
punkcie, bo jej tam nie ma.
A w dziedzinie czyli R \ {0} funkcja jest ciągła.
20 sty 22:32
Cisowianka: Dzięki. Mam jeszcze ostatnie pytanie odnośnie tabelki.
Ekstremum lokalne max wyszło w punkcie 9/2
x (−∞,0) 0 (0,9/2) 9/2 (9/2,∞)
f(x) ∩↗ X ∩↗ Max ∩↘
f'(x) + X + 0 −
f''(x) − X − − −
Jest dobrze skonstruowana?
20 sty 22:43
iteRacj@:
zgadza się
20 sty 23:41
mmm: mała poprawka:
Nie pisz, że funkcja jest wklęsła w całej dziedzinie.
Jest wklęsła w przedziałach określoności: (−∞,0) oraz (0,+∞).
Nie można tutaj ich zsumować.
21 sty 09:19