Niech A będzie macierzą kwadratową spełniającą równanie
poaw: Niech A będzie macierzą kwadratową spełniającą równanie A
2 − 4A + 2I = 0.
Udowodnij, że A jest macierzą nieosobliwą oraz znajdź jej macierz odwrotną.
Jak to zrobić?
19 sty 22:33
studentka: A2 − 4A +2I = 0
A2 − 4AI + 2I2 = 0
(A−2I)2 − 2I2 = 0
A − 2I = √2I ∨ A − 2I = −√2I
A = (√2 + 2)I ∨ A = (−√2 + 2)I
19 sty 23:30
poaw: A co to wyszło?
19 sty 23:32
studentka: masz jeszcze problem?
19 sty 23:38
jc: | | 1 | | 1 | | 1 | |
I=2A − |
| A2=A (2I − |
| A) = (2I − |
| A) A |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Macierzą odwrotną do A jest macierz 2I − |
| A. |
| | 2 | |
Macierz, którą można odwrócić nazywamy macierzą nieosobliwą.
19 sty 23:41
poaw: "masz jeszcze problem?"
Co to w ogole za pytanie? Nie rozumiałem to spytałem
jc:
dzięki, rozumiem
19 sty 23:46
Adamm:
@studentka, tak nie wolno
20 sty 00:21