matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi liczbowe
Ania :
Zbadaj czy ciąg an=
1
2
n
jest geometryczny
16 lut 22:12
Eta:
To widać gołym okiem q=
1
2
a
n+1
sprawdzamy:
= q
a
n
1
2
n
2
n
1
*
=
=
= q
2
n+1
1
2
n
*2
2
ciąg jest geometryczny o ilorazie q=
1
2
16 lut 23:57