Rozklad wielomianu
xxxx: Witam, mam taki przyklad.
w(x) = x4 − 3x2 − 9 =...
Mam to rozlozyc na czynniki, w podreczniku mam przyklad jak to sie robi, ale nic a nic nie
rozumiem.
19 sty 19:38
Eta:
W(x)=x
4−3x
2−9
| | 3+3√5 | | 3−3√5 | |
Δ=9+36=45 √Δ=3√5 to x2= |
| v x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
2x
2=3+3
√5 v 2x
2=3−3
√5
| | 1 | |
W(x)= |
| (2x2+3+3√5)(2x2+3−3√5) |
| | 4 | |
===========================
19 sty 19:52
xxxx: W zeszycie mam to jakos inaczej rozwiazane:
x
4 − 3x
2 + 9 = (x
4 + 6x
2 + 9) − 9x
2 = (x+3)
2 − (3x)
2 = (x
2 + 3 − 3x) * (x
2 + 3 +3x) =
(x
2 −3x + 3) * (x
2 + 3x + 3)
Tylko skad te liczby sie biora to ja nie wiem.
19 sty 19:58
Eta:
W poście napisałeś −9 a teraz +9
to ostatecznie .. jak ma być?
a to robi wielką różnicę !
19 sty 20:05
xxxx: No tak, pomylilem sie. Miało byc "+9". Przepraszam, ze zmarnowalas czas na to rozwiazanie
wyzej. Moglabys mi to wytlumaczyc jak teraz to zrobic?
19 sty 20:06
Eta:
x4−3x2+9 = x4+6x2 −9x2 +9=
(x4+6x2+9) − 9x2
(x+3)2 − (3x)2 i teraz ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b) gdzie a= x+3 i b=3x
otrzymujesz
( x+3+3x)*(x+3−3x)
19 sty 20:09
xxxx: No dobra, tylko nie rozumiem wlasnie skad sie bierze to "6x2" i czego pozniej odejmujemy
"−9x2".
19 sty 20:11
Eta:
aby skorzystać ze wzoru a2+2ab+b2=(a+b)2
zatem x4 +6x2+9 = (x2+3)2 i zostaje −9x2 = −(3x)2
Wyżej pomyłkowo zamiast x2 na początku wpisałam x (ma być a= x2+3 i b=3x
19 sty 20:14
Eta:
6x2−9x2= −3x2
potrzebne jest nam 6x2 by "zwinąć do kwadratu więc by wszystko się zgadzało
zostaje −9x2
19 sty 20:16
xxxx: Nadal nie rozumiem. x4 − 3x2 + 9 to jest to nasze (a+b)2?
19 sty 20:16
Eta:
x4+6x2+9 o ile za dużo wpisałam ?
19 sty 20:17
xxxx: I skad sie nagle −9x2 pojawilo?
19 sty 20:17
Eta:
Odpowiedz na poprzednie pytanie
19 sty 20:18
xxxx: A teraz skad sie 6x2 wzielo?
19 sty 20:18
xxxx: Nie odpowiem bo nie rozumiem. W przykladzie jest −3x2 i nagle z dupy sie robi 6x2. Jak?
19 sty 20:18
Eta:
czy x4−3x2+9 −−− da się zwinąć do kwadratu sumy? ( nie da się!
a czy x4+6x2+9 −−− da się zwinąć ano da się ( x2+3)2
skoro użyłam +6x2 ( a miało być −3x2
to co trzeba robić? ano odjąć ( −9x2
teraz wszystko się zgadza"
x4+6x2+9−9x2 = x2−3x2+9
L= (x2+3x)2−(3x)2 =..............
19 sty 20:22
Eta:
Nie używaj "brzydkich " słów!
19 sty 20:23
xxxx: No teraz wszystko jasne. Tylko mam jeszcze jeden przyklad, w ktorym sie chyba nie da w ogole
zwinac.
w(x) = 4x5 + x3 + x = ...
19 sty 20:25
Eta:
w(x)=x(4x4+x2+1)
i podobnie jak poprzednio
4x4+x2+1= 4x4+4x2+1 −3x2 = (2x2+1)2 −(√3*x)2
W(x)= x*( ..............) *(..................)
dokończ
19 sty 20:35
xxxx: Okej, w porzadku. A wiesz moze jak szybko znajdywac czy mozna zwinac nawias do wzoru skroconego
mnozenia czy nie?
19 sty 20:37
Eta:
Rozwiązywać dużo zadań tego typu i dojdziesz do wprawy
"trening czyni mistrza"
19 sty 20:38