grupy
grupy:
Niech R bedzie pierscieniem przemiennym z jedynka, x,y∊R oraz a∊R*.
Udowodnic, ze jezeli x|y i x∉R* i y jest nierozkladalny, to x tez jest nierozkladalny.
x≠0, bo to dzielnik
y≠0, bo jest nierozkladalny
a≠0, bo jest odwracalny
x|y, czyli istnieje b∊R takie, ze y=bx.
y jest nierozkladalny oraz x∉R*, wiec b∊R*.
Skoro b∊R*, to istnieje c∊R* takie, ze bc=1, czyli b−1=c.
bx=y/*b−1
x=b−1y
x=cy oraz c∊R*.
Zatem x jest nierozkladalny.
Dobrze?
19 sty 16:13
grupy: ?
20 sty 11:16
grupy: ?
20 sty 22:40
grupy: dobrze?
21 sty 06:50
grupy: ?
21 sty 20:02