Wyznacz wektory, których obrazem jest wektor w przekształceniu liniowym
baobab: Czy to zadanie robi się podobnie jak w przypadku wyznaczania jednego wektora?
Wyznacz wektory, których obrazem jest wektor [4,6,2] w przekształceniu liniowym o macierzy
2 −1 3 −2 4
4 −2 5 1 7
2 −1 1 8 2
19 sty 15:10
Pytający:
Raczej podobnie. Po prostu rozwiązujesz równanie AX=B, gdzie A to podana macierz
przekształcenia, X=[x1,x2,x3,x4,x5]T, B=[4,6,2]T.
19 sty 16:01
baobab: Niedawno pomyślałem o tym, że to może być tak:
x1[2,4,2]T+x2[−1,−2,−1]T+x3[3,5,1]T+x4[−2,1,8]T+x5[4,7,2]T=[4,6,2]T. To
chyba to są wektory, o których mowa w zadaniu
19 sty 16:30
Pytający:
Zapisałeś to samo równanie co ja tylko w nieco innej formie.
Wektory, których szukasz to każdy wektor X spełniający wyżej wymienione równanie.
19 sty 16:36
baobab: Zachodzi sprzeczność − czyli nie ma wektora spełniającego tą równość, tak?
21 sty 11:15
Pytający:
Tak.
21 sty 13:45