√3 | ||
Oblicz pole obszaru D ograniczonego osiami układu współrzędnych, prostą x= | , oraz | |
2 |
−1 | ||
wykresem funkcji y= | ||
4x2+9 |
dx | ||
D = ∫∫Ddxdy= ∫0√3/2dx∫−1/(4x2+9)0dy = ∫0√3/2 | = | |
4x2+9 |
1 | dx | 1 | dt | |||||
= | ∫0√3/2 | = | ∫ | = | ||||
9 | (2/3x)2+1 | 6 | t2+1 |
1 | 2 | π | ||||
= | arctg( | x)|0√3/2 = | . | |||
6 | 3 | 36 |
2 | 3 | ||
x=t, dx = | dt | ||
3 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |