Wielomiany
vedkav: Proszę o pomoc
Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia są 2 i −2. Wielomian ten jest podzielny przez
trójmian q(x) =x2+2x−3. Napisz wzor ogólny tego wielomianu, jeżeli wiadomo, że do jego
wykresu należy punkt P(−1,24)
Czyli tutaj tworzę układ równań
w(2)=0
w(−2)=0
w(−1)=24
A jak wykorzystać to, że wielomian jest podzielny przez trojmian
19 sty 11:00
Adamm:
w(x) = a(x−2)(x+2)(x2+2x−3)
w(−1) = 24
wyznacz współczynnik 'a'
19 sty 11:05
vedkav: Dziękuję!
19 sty 11:08
PW: x2+2x−3=(x+3)(x−1) − liczby 2 ani (−2) nie są pierwiastkami tego wielomianu, wobec tego
W(x)=a(x2+2x−3)(x−2)(x+2) − właściwie wzór już mamy, tylko podstawić (−1) by wyznaczyć "a".
19 sty 11:08