Wielomiany
vedkav: Reszta z dzielenia wielomianu w(x)= x3+px2−x+2 przez x−3 jest równa 8 wyznacz wartość
parametru p oraz wszystkie pierwiastki tego wielomianu
Podzieliłam metodą bezouta i reszta wyszła px2+3x2−x2+8
Podstawiała że x=3
9p+27−9+8=8
9p=−18
p=−2
A w odpowiedziach p=0
Gdzie robię błąd? prosze o pomoc
19 sty 10:09
ICSP: Nie ma czegoś takiego jak dzielenie metodą Bezout.
w(3) = 8
21 + 9p − 3 + 2 = 8
9p = −18
p = − 2
w(x) = x3 − 2x2 − x + 2
19 sty 10:13
vedkav: Aaaa ale Tobie wychodzi właśnie p=−2 to w odpowiedziach jest błąd? Bo ma być p=0
19 sty 10:26
ICSP: Takie rzeczy bardzo prosto się sprawdza
Dla p = 0
w(x) = x3 − x + 2
i w konsekwencji dla x = 3
w(3)= 27 − 3 + 2 = 26
19 sty 10:28
vedkav: O kurczę, faktycznie musi być p=−2, dziękuję
19 sty 10:41