1 | ||
Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe x1, x2 takie, że x1*x2=2, oraz | + | |
(x1)2 |
1 | ||
=15. Wówczas suma tych miejsc zerowych x1+x2 jest równa? | ||
(x2)2 |
c | b | |||
Wiem tyle, że x1*x2=2 to inaczej można zapisać jako | , a x1+x2=− | , no ale są | ||
a | a |
2 | ||
x1*x2=2 →x1= | ||
x2 |
1 | 1 | |||||||||||
+ | =15 | |||||||||||
| (x2)2 |
1 | 1 | a2 + b2 | (a+b)2 − 2ab | ||||
+ | = | = | |||||
a2 | b2 | (ab)2 | (ab)2 |
−15−√209 | ||
x2(1)= | ||
2 |
−15+√209 | ||
x2(2)= | ||
2 |
1 | 1 | ||
+ | |||
a2 | b2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |