Matematyka Dyskretna/Logika/Działanie na zbiorach
Kalosz: Matematyka Dyskretna/Logika/Działanie na zbiorach
Zad.1
Niech |A| = 13, |B| = 6, |A ∩ B| = 4, |B ∩ C| = 2, |A ∩ C| = 2 i |A ∪ B ∪ C| = 17.
Która z własności nie może być spełniona ?
|A ∩ B ∩ C| = 1
|A ∩ B ∩ C| = 2
|C| = 6
|C| = 3
|C| = 5
Zad. 2
Niech |A| = 11, |B| = 11, |A∩B| = 4, |B ∩C| = 2, |A∩C| = 2 i |A∪B ∪C| = 20.
Która z własności nie może być spełniona ?
|A ∩ B ∩ C| = 0
|A ∩ B ∩ C| = 2
|C| = 4
|C| = 5
|C| = 1
19 sty 00:57
iteRacj@:
zasada włączeń i wyłączeń
|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|B∩C|−|A∩C|+|A∩B∩C|=|AUBUC|
13+6+|C|−4−2−2+|A∩B∩C|=17
|C|+|A∩B∩C|=6
Proszę o sprawdzenie: czy to jest właściwe rozwiązanie?
19 sty 11:07
Adamm:
To nie rozwiązanie.
19 sty 11:08
iteRacj@: Chodzi mi o sposób liczenia.
19 sty 11:09
iteRacj@: czy właściwie stosuję zasadę włączeń i wyłączeń
19 sty 11:10
Adamm:
Zastosowana poprawnie, ale wiele z niej wcale nie wynika.
Tutaj trzeba być subtelniejszym
19 sty 11:12
Adamm:
|A∩B∩C| = 6−|C|
|A∩Bc∩C| = 2−(6−|C|) = |C|−4 ⇒ |C|≥4
19 sty 11:20
Adamm:
Chodzi o to żeby |A∩B∩C|, |A∩B∩Cc|, |A∩Bc∩C|, ...
były nieujemne
to warunek wystarczający i konieczny
19 sty 11:22
iteRacj@: Subtelność nie jest moją mocną stroną, niestety.
Tak samo powinno być z |Ac∩B∩C|=|B∩C|−|A∩B∩C|=2−(6−|C|) = |C|−4 ?
19 sty 11:53
Adamm:
Cóż, tak.
Można tak resztę wyliczyć, i dokładnie sprawdzić jakie musi być |C|
19 sty 12:05
iteRacj@: Dziękuję Adamm.
19 sty 12:07