trygonometria!
kasia: Wykaż, że
| | π | |
_______________ = tg2 |
| |
| | 5 | |
18 sty 23:00
Eta:
| | 3π | | 2π | | 2π | |
cos( |
| )= cos(π− |
| )= − cos |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
i korzystamy ze wzorów : 1−cosα= 2sin
2(α/2) i 1+cosα= 2cos
2(α/2)
i ze wzoru a
2−b
2=(a−b)(a+b)
| | (1−cos(2π/5))(1+cos(2π/5)) | |
L= |
| = |
| | (−cos(2π/5)−1)2 | |
| | 2sin2(π/5)*2cos2(π/5) | | sin2(π/5) | |
= |
| = |
| = tg2(π/5)=P |
| | (2cos2(π/5))2 | | cos2(π/5) | |
Przy czym wyjaśniam,że:
(−cos(2π/5)−1)
2 = (1+cos(2π/5))
2 =( 2cos
2(π/5))
2
19 sty 00:04
kasia: z duzym opóźnieniem, ale bardzo dziękuję!
20 sty 13:16
Eta:
20 sty 13:21