Algebra studia- czy odwzorowanie jest grupowe
algol: Sprawdzić czy odwzorowanie △:X x X → X jest grupowe, gdzie X=R\{0}, natomiast x△y=xy, gdy x>0 i
x△y=xy, gdy x<0
1.el neutralny
∃ e: ∀ a ∊ X
dla a>0 (a będzie tutaj używane jako pierwszy element, nie koniecznie jako prawdziwe a)
a △ e=a * 1=a
e △ a=1 * a=a
dla a<0
a △ e= a1=a
e △ a=1 * a=a
2. el odwrotny
∃ a−1 ∊ X : ∀ a ∊ X
dla a>0
a △ a−1=a * 1a=1
a−1 △ a=1
dla a<0
Dlaczego a−1 nie jest tutaj elementem odwrotnym? (podobno odwzorowanie jest grupowe)
a △ a−1= a1 / 1a ≠1
a−1 △ a=1
3.dz łączne
∀ a,b,c ∊ X
dla a>0
a △ (b △ c)=abc
(a △ b) △ c=abc
dla a<0
a △ (b △ c)=a △ ( bc )= a1/ bc = acb
(a △ b) △ c= ab △ c= acb
I tutaj właśnie chciałbym się zatrzymać. Czy jeżeli warunek jest spełniony dla a>0, zarówno dla
a △ (b △ c) jak i (a △ b) △ c i w a<0 też się zgadza a △ (b △ c) i (a △ b) △ c to czy wyniki
mogą się różnić, ale wciąż spełniać ten punkt? Mam tutaj na myśli abc ≠ acb, one powinny
być takie same dla całego punktu czy takie same tylko dla jednego przypadku?
18 sty 20:13