Malutka: Czy ktoś umie mi pomódz ?Prosze

W rombie o długości 10cm kąt ostry ma miarę 45stopni .Oblicz długość promienia okręgu
wpisanego w ten romb. ?
16 lis 15:31
Paola: Pomyśl troszkę, zadanko jest bardzo proste! Wzór na pewno potrzebny będzie
16 lis 15:47
yeti: narysuj ten romb

:0
h =2r więc nalezy obliczyć h

sin 45
0 = h/a → h = 10 *
√2 /2
h= 5
√2 czyli r = 2,5
√2 cm
16 lis 15:47
Kir.ke: yeti' pomożesz.? prosze.. weź zobacz na zadanka, które dodałam. proszę. to bardzo
ważne.
16 lis 16:09
Malutka: a nie da się tego zadania obliczyć w jakiś inny sposób bo ja nie mam pojęcia co to jest
SIN ?
16 lis 18:20
WiRaha: Sin to jest sinus czyli stosunek danych boków do siebie
16 lis 19:56
Malutka: Dziękuje
16 lis 20:24
17 lis 00:10