po
asiaaaa: zbuduj kat α taki, że 0<α<90 i sin α=7/8 . oblicz wartosc wyrazenia (sinα+ cos α)3
wyliczyłam b z twierdzenia pitagorasa i wyszło mi √15, podstawiłam i wyszły mi dziwne cyfry .
proszę o pomoc
18 sty 19:54
PW: "dziwne cyfry" to 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9?
18 sty 21:12
Eta:
18 sty 21:18
Mila:

r=8
sinα=si(π−α)
8
2=7
2+x
2
x
2=64−48
x=
√15 lub x=−
√15
| | 7 | | √15 | | √15 | |
sinα= |
| , cosα= |
| lub cos(α)=− |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
18 sty 21:48
Mila:
| | 7+√15 | | 73+3*72*√15+3*7*15+15√15 | |
=( |
| )3= |
| |
| | 8 | | 83 | |
licz dalej sama
18 sty 22:27