Rozkłady prawdopodobieństwa
adan96: Płeć nowo narodzonego dziecka można uznać za zmienną losową. Zakładamy,
że prawdopodobieństwa urodzin dziewczynki i chłopca są równe. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wśród 10 noworodków urodzonych tego samego dnia co najmniej 4 to dziewczynki, jeśli wiadomo, że
urodziło się w tym dniu nie mniej jak 3 chłopców?
Strzelam w rozkład Poissona
p=
12 i q=
12
n=10
k −> {3,4}
| | | | | |
P(X−>{3,4}) = | * (12)3 * (12)7 + | * (12)4 * (12)6 = |
| | | |
0,322
Jeżeli źle obliczyłem, to poproszę o wyjaśnienie
Pytający:
Prawdopodobieństwo dobrego rozwiązania raczej nie jest zbyt duże, jeśli "strzelasz w rozkład".

Rozkład jest dwumianowy i trzeba obliczyć prawdopodobieństwo warunkowe (urodziły się co
najmniej 4 dziewczynki pod warunkiem, że urodziło się co najmniej 3 chłopców (czyli urodziło
się nie więcej niż 10−3=7 dziewczynek)).
X // liczba urodzonych dziewczynek
| | P(4≤X≤7) | | 1−(P(X<4)+P(X>7)) | |
P(X≥4 | X≤(10−3))= |
| = |
| = |
| | P(X≤7) | | 1−P(X>7) | |
| | 1024−(176+56) | | 792 | | 9 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 1024−56 | | 968 | | 11 | |