grupy
grupy:
Czy istnieje:
a) epimorfizm (Q, +) na (R, +)
b) epimorfizm (R, +) na (Q, +)
c) monomorfizm (Z8, +8) w (Z4, +4)x(Z4, +4) ? Jesli tak wskazac go.
Poprosilbym o wskazowki do tego zadania?
18 sty 17:11
Adamm:
a) |Q|<|R|
b) |R/Q||Q| = |R| ⇒ |R/Q| = |R|
gdyby istniał taki epimorfizm, to z twierdzenia o diagramie, istniałby
izomorfizm między R/Q a Q, więc |R/Q| = |Q|, a to jest oczywiście fałsz
c)
Nie, monomorfizm zachowuje rząd
18 sty 17:28
Adamm:
b) jest źle
18 sty 17:52
Adamm:
b)
f − dany epimorfizm
z drugiego twierdzenia o izomorfizmie, dla ustalonego x∊R
dla S = xQ i N = Ker(f)
(SN)/N ~ S/(S∩N)
|(SN)/N| = |{Ker(f)}| = 1
więc S = S∩N ⇒ S ⊂ N ⇒ xQ ⊂ Ker(f)
więc R = Ker(f), więc f nie jest epimorfizmem, sprzeczność
18 sty 18:23
Adamm:
To też nie jest poprawne, spróbuję wymyślić coś innego
18 sty 18:50
Adamm:
b)
okazuje się że jednak istnieje
istnieje baza w R nad Q, oznaczmy ją B (tutaj posługujemy się aksjomatem wyboru)
wtedy weźmy f(b) = 1 dla dowolnego b∊B, i dla x∊R zdefiniujmy
x = x1b1+...+xnbn, gdzie bi∊B i xi∊Q
f(x) = x1+...+xn
to f jest homomorfizmem, i jest też epimorfizmem, bo
f(xb) = x dla x∊Q, b∊B
rozwiązanie nie jest moje, ale sam nie mogłem nic wymyślić
18 sty 21:26
grupy:
a) Załozmy, ze istnieje taki epimorfizm f: (Q, +)→(R, +).
Jaka mozna podac funkcje?
19 sty 20:56
Adamm:
|Q| < |R| oznacza że nie istnieje funkcja z Q na R, w szczegolnosci epimorfizm
20 sty 00:24
grupy:
Dziekuje
20 sty 11:15