macierz przekształcenia
filip:
Niech ∮(x,y) = [x−2y, 3y].
a) Wyznaczyć macierz przekształcenia ∮
b) wartości własne przekształcenia ∮
c) wektory własne dla wybranej wartości własnej λ.
Jak rozwiązywać zadania tego typu?
18 sty 16:55
filip: Wyszła mi taka macierz przekształcenia | 1 −2|
| 0 3 |
i takie wartości własne λ=1 i λ=3(chyba dobrze), ale nie wiem jak policzyć wektory własne.
18 sty 17:06
ABC: dobrze ci wyszło, teraz wstaw np λ=1 do macierzy dla której liczyłeś równanie
charakterystyczne,i wymnóż ją przez wektor [x y] co otrzymasz?
18 sty 17:18
filip: dla λ=1 wyszło 2y=0, i wydaje mi się że jest to wektor zerowy czyli brak?
dla λ=3 wyszło −2x+2y=0, czyli −x+y=0, czyli v=(x,x)
18 sty 17:28
ABC:
jeżeli ci wyszło y=0, a x dowolny to v=(x,0) w twoim zapisie
18 sty 17:40
Adamm:
dziwnie tak oznaczać przekształcenie liniowe przez całkę spełniającą warunki
twierdzenia Green'a
18 sty 17:41
filip: Okej, wielkie dzięki za pomoc!
18 sty 17:41