Obliczenie delty
Goik: Robilem zadanie z badanie przebiegu zmiennosci funkcji:
http://matematykadlastudenta.pl/strona/1043.html
Napotaklem sie tam na dziwna rzecz, a mianowicie delta z 3x
2 − 2x −1 rowna sie tam t
1 = −1 a
nie −
13
Moze mi to ktos wytlumaczyc?
18 sty 16:46
Jerzy:
Tam Δ = 16
18 sty 16:56
Goik: Dokladnie, a ile wynosi x1,x2?
18 sty 16:56
Goik: Chodzilo mi oczywiscie o pierwiastki rownania kwadratowego, a nie o sama delte
18 sty 17:08
Jerzy:
Przecież tam liczą t1 i t2 ,a nie x1 i x2.
18 sty 17:39
Goik: A to jest jakaś różnica? 🤔
18 sty 18:04
Jerzy:
Jest,bo ta Δ dotyczy pochodnej badanej funkcji,a nie samej funkcji wyjściowej f(x).
18 sty 18:56
Goik: Ok dzieki, a moglbys mi to wytlumaczyc albo podac linka do jakiejs strony?
18 sty 20:08
Goik: Dalej tego nie rozumiem. Wszedzie gdzie widze ze ktos podstawia t = x2 liczy w dokladnie w
taki sam sposob jak x1 i x2. Tylko ze na koniec podstawia x2 za t1 i t2, co w tym
przypadku dalo by x2 = −1.
19 sty 10:18