grupy
grupy:
Rozlozyc podane wielomiany na czynniki nierozkladalne w podanych pierscieniach:
a) X5+1 w Z2[X]
b) X4+1 w Z5[X]
c) a) X5−1 w Q[X]
Czy kryterium Eisensteina moge wykorzystac tylko w Q[X]?
18 sty 16:43
Adamm:
a)
x5+1 = x5−1 = (x−1)(x4+x3+x2+x+1)
x4+x3+x2+x+1 jest już nierozkładalny
b)
x4+1 = x4−4 = (x2−2)(x2+2)
x2−2 i x2+2 są nierozkładalne
c)
x5−1 = (x−1)(x4+x3+x2+x+1)
x4+x3+x2+x+1 jest nierozkładalny (nie ma pierwiastków wymiernych)
18 sty 17:36
grupy:
Z czego korzystac przy takich rozkladach?
18 sty 18:01
Adamm:
Twierdzenie Bezout.
18 sty 18:22
grupy:
2. Czy w pierścieniu Z2[ X ] wielomian x3 + x2 + 1 jest rozkładalny?
Czy kryterium Eisensteina moge wykorzystac tez w Z2[X]?
18 sty 18:37
jc: To wielomian 3 stopnia, gdyby był rozkładalny, miałby pierwiastek, a nie ma.
18 sty 19:20