Calki
Guy: Cześć, czy ktoś wie jak rozwiązać te całki? Siedze juz kilka godzin i nic
| | cosx * sinx | |
a) ∫ |
| |
| | cosx + 2 | |
18 sty 15:55
Jerzy:
Przez podtawienie:
1) cosx = t
2) e2x = t
3) √x = t
18 sty 15:56
Jerzy:
a) cosx = t ; i sinx = dt
| | t | | t + 2 − 2 | | 1 | |
... = −∫ |
| dt = −∫ |
| dt = −∫1dt + 2∫ |
| dt = −t + 2ln(t+2) = |
| | t + 2 | | t + 2 | | t + 2 | |
= − cosx + 2ln(cosx + 2) + C
Nieco szybsze jest podstawienie: cosx + 2 = t
18 sty 16:07
Jerzy:
Tam w pierwszej linijce ma być: − sinx = dt
18 sty 16:07
Jerzy:
Upss .... oczywiście: − sinxdx = dt
cosx + 2 = t ; − sinxdx = dt ; cosx = t − 2
| | t − 2 | | 1 | |
.... = −∫ |
| dt = ∫1dt + 2∫ |
| dt = .... |
| | t | | t | |
18 sty 16:11
Jerzy:
b) oczywiście podstawienie: e
x = t ; e
xdx = dt
| | 1 | |
... = ∫ |
| dt = arctgt + C = arctg(ex) + C |
| | t2 + 1 | |
18 sty 16:13
Jerzy:
| | 1 | |
c) √x = t ; |
| dx = dt |
| | 2√x | |
| | 1 | |
... = 2∫ |
| dt = − 2arcctgt + C = −2arcctg(√2) + C |
| | sin2t | |
18 sty 16:15
Guy: Dziękuje Ci bardzo, te podstawienia takie proste, a ja próbowałem to zrobić przez jakieś dzikie
manewry i nie chciało wyjść
18 sty 16:17
Guy: Mam jeszcze takie pytanko, czy to b) jest dobrze zrobione? bo pochodna z e2x wynosi
2*e2x, chyba ze mozna ta dwojke pominac i samego x zlapac w t w tym wykladniku tak jak Ty
zrobiłeś
18 sty 16:23
Jerzy:
Poprawiłem poniżej. Podstawienie: ex = t
18 sty 16:31
Jerzy:
Patrz 16:13
18 sty 16:32