geometria przestrzenna - ostrosłup prawidłowy czworokątny
melon123: W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym krawędzie boczne są nachylone do
podstawy pod kątem α . W ostrosłup wpisano półkulę o promieniu R tak, że
jest ona styczna do ścian bocznych, a koło wielkie zawiera się w podstawie
ostrosłupa. Oblicz objętość ostrosłupa.
Bardzo proszę o pomoc, bo kompletnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać...
18 sty 13:17
Eta:
| | R3(2tg2α+1) | |
V= |
| *√2tg2α+1 |
| | 6tg2α | |
========================
@
Mila czy też masz taką odpowiedź ?
18 sty 18:24
Mila:
Oj, nie liczyłam, policzę za chwillę
18 sty 19:11
Eta:
@
melon123
Wrzucasz zadanie o
13:17 i czekasz 6 godzin?
I ni be, ni me ,ni kukuryku

Czy taką masz odpowiedź ?
18 sty 19:48
Eta:
A może melon123=salimali ?
18 sty 19:51
Eta:
H=a
√2tgα , h
b=a
√2tg2α+1
z podobieństwa trójkątów ...
aH=aR
√2tg2α+1 ⇒ H=R
√2tg2α+1
| | R3(2tg2α+1) | |
V= |
| *√2tg2α+1 |
| | 6tg2α | |
18 sty 20:51
Eta:
2a
18 sty 21:00
Eta:
Milu
jednak ja też mam błąd bo zamiast P
p= 4a2 wpisałam P
p=a
2
Nie chce mi się już poprawiać

bo
melon123 i tak ma to w.................
18 sty 21:10
Mila:
Masz dobrze, na końcu , źle sobie wymnożyłam, pomyliłam zmienne.
18 sty 21:17
Mila:
To jest zadanie z diamentowego indeksu (2017) . Gdzieś powinno być rozwiązanie.
18 sty 21:21
melon123: Przepraszam, że nie jestem na bieżąco ale cały czas jeszcze coś robię

Dziękuję za odpowiedź

Tak, jest to zadanie z Diamentowego indeksu, tyle tylko, że nigdzie nie można znaleźć rozwiązań
stąd moje zadanie na forum
18 sty 21:48
Mila:
| | 2*R3(2tg2α+1)*√2tg2α+1 | |
V= |
| |
| | 3tg2α | |
19 sty 21:22
Danon: Czemu nie możemy przyjąć, że R=2a? Gdzie a to bok kwadratu, więc koło wielkie byłoby wpisane w
ten kwadrat.
26 sty 12:08