parametr
dzień dobry: Witam, mam problem z zadaniem:
Dla jakich wartości parametru a równanie |x+a| = 1− ||x−2| −3| ma dokładnie 2 rozwiązania?
Po narysowaniu wykresu mam cztery rozwiązania a=2 v a=0 v a= −4 v a= −6, jednak w odpowiedzi
podane są przedziały.
Ktoś mógłby pomóc?
18 sty 12:55
ite:
Też rozwiązałam graficznie, ale moje rozwiązanie to wartości parametru z (−6,−4)U(0,2). W jaki
sposób rozwiązujesz?
18 sty 14:27
Mila:

|x+a| = 1− ||x−2| −3|
f(x)=|x+a|=|x−(−a)|
f
1(x)=|x|
Wykres f(x) powstaje przez przesunięcie wykresu f
1(x) o wektor v=[−a,0]
g(x)=1−||x−2|−3|
1)
Przesuwamy wykres f
1(x) tak , aby "szpic" znalazł się w przedziale (−2, 0) lub (4,6)
−2<−a<0 /*(−1)
2>a>0
lub
4<−a<6 /*(−1)
−4>a>−6
odp.
a∊(0,2)∪(−6,−4)
====================
18 sty 17:24
Eta:
2 sposób algebraicznie
równanie |x−(−a)| ma dwa rozwiązania gdy prawa strona jest>0
czyli gdy ||x−2|−3|<1
to |x−2|−3<1 i |x−2|−3>−1
|x−2|<4 i |x−2|>2
x ∊(−2,6) i x∊(−∞,0)U(4,∞)
część wspólna x∊(−2,0) U (4,6)
zatem −a∊[(−2,0)U(4,6)] ⇒ a∊[(−6,−4)U (0,2)]
=================
18 sty 20:41
Mila:
Pięknie
18 sty 20:43