Całki
Pan Jasio: ∫sin4x
18 sty 11:34
Jerzy:
| | 1 − cos2x | |
Wykorzystaj zwiazek: sin2x = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
.... = |
| ∫(1 − cos2x)2dx = |
| ∫(1 − 2cos2x + cos2x)dx |
| | 4 | | 4 | |
18 sty 11:43
Jerzy:
| | 1 + cos2x | |
Dla całki : ∫cos2xdx wykorzystaj zwiazek: cos2x = |
| |
| | 2 | |
18 sty 11:44
Mariusz:
Redukcja
∫sin(x)sin3(x)dx=−cos(x)sin3(x)−∫(−cos(x))(3sin2(x)cos(x))dx
∫sin(x)sin3(x)dx=−cos(x)sin3(x)+3∫sin2(x)cos2(x)dx
∫sin(x)sin3(x)dx=−cos(x)sin3(x)+3∫sin2(x)(1−sin2(x))dx
∫sin(x)sin3(x)dx=−cos(x)sin3(x)+3∫sin2(x)dx−3∫sin4(x)dx
4∫sin4(x)dx=−cos(x)sin3(x)+3∫sin2(x)dx
Tak samo dla całki
∫sin2(x)dx
18 sty 11:44
Jerzy:
| | 1 | |
11:43 ... wkradł się chochlik ... = |
| ∫(1 − 2cos2x + cos22x)dx |
| | 4 | |
| | 1 + cos4x | |
I teraz dla ostatniej całki zasosuj: cos22x = |
| |
| | 2 | |
18 sty 11:48
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Ostateczny wynik: |
| x − |
| sin2x + |
| x + |
| sin4x + C |
| | 4 | | 4 | | 8 | | 32 | |
18 sty 11:53
Mariusz:
Z redukcji dostaniemy wynik
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
=− |
| cos(x)sin3(x)+ |
| (− |
| cos(x)sin(x)+ |
| x)+C |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
=− |
| cos(x)sin3(x)− |
| cos(x)sin(x)+ |
| x+C |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
18 sty 12:46