grupy
grupy:
| | | |
Niech n∊Z oraz Rn={ | : a,b∊Z} bedzie pierscieniem przemiennym z jedynka. |
| | |
| | | |
Wykazac, ze niezerowa macierz | jest dzielnikiem zera w Rn wtedy i tylko wtedy, gdy |
| | |
a
2−nb
2=0.
18 sty 10:49
grupy: ?
18 sty 16:36
Adamm:
No cóż, trzeba to wyliczyć.
itd.
18 sty 17:39
grupy:
| | ⎧ | ac+bdn=0 | |
| Czyli wyjdzie | ⎩ | ad+bc=0 | .
|
ac+bdn=ad+bc
Co dalej?
18 sty 19:29
grupy: ?
18 sty 21:05
Adamm:
ac+bdn = 0
a2c+abdn = 0
a2c−b2cn = 0
c = 0 lub a2−b2n = 0
c = 0 to ...
18 sty 21:33
grupy:
Dla c=0 jedna z macierzy bedzie zerowa lub jej wyznacznik bedzie rowny 0.
18 sty 22:52
grupy:
Dla c=0:
d=0 lub a=bn
Gdy d=0, to jedna z macierzy bedzie zerowa, wiec nie bedzie dzielnikiem zera.
Gdy a=bn, to mamy wyznacznik (bn)2−b2n=0, czyli teze.
18 sty 23:10
grupy:
| | | |
Dla n=4, czyli R4={ | : a, b∊Z} znalezc wszystkie elementy odwracalne w R. |
| | |
Macierz jest odwracalna, gdy ma wyznacznik rozny od zera, czyli a
2−b
2n≠0.
Ale wspolczynniki macierzy odwrotnej musza byc calkowite.
Jak to uwarunkowac?
18 sty 23:15
grupy: ?
19 sty 12:02
grupy:
a
2−4b
2=a
2−(2b)
2=(a−2b)(a+2b)
19 sty 14:04
grupy:
| a | |
| ∊Z ⇔ (a−2b)(a+2b) | a |
| (a−2b)(a+2b) | |
19 sty 14:36
grupy:
Dalej ktos pomoze?
19 sty 15:12
grupy:
Moze ABC pomoze?
20 sty 12:14
grupy: ?
21 sty 09:56