Proszę sprawdzić i pomóc dokończyć
początkujący: Znajdź ekstrema lokalne funkcji x
3 + 3 x y
2 − 3y.
f(x)' = 3x
2 + 3y
2 −3y
f(y)'= x
3 + 3x2y −3
| ⎧ | 3x2 + 3y2 −3y=0 | |
| ⎩ | x3 + 3x2y −3=0 |
|
| ⎧ | 3(x2 +y2 −y)=0 |:3 | |
| ⎩ | x3 −3x2y =3 |
|
| ⎧ | x2 +y2−y=0 | |
| ⎩ | x3 − 3x2y =3 |
|
| ⎧ | x= √y −y2 | |
| ⎩ | √(y− y2)3 + 3(−y2+y)2y =3 |
|
| ⎧ | x = √y −y2 | |
| ⎩ | (√y−y2)3 − 6y √y−y2 | =3
|
I tu poległem...
18 sty 09:13
ABC: poległeś znacznie wcześniej, w pierwszej i w drugiej linijce

gdy różniczkujesz po iksie − pochodna z 3y to zero
gdy po y to pochodna z x
3 to zero
18 sty 09:17
Jerzy:
Źle policzone pochodne fx oraz fy.
fx = 3x2 + 3y2
fy = 6xy − 3
18 sty 09:19