kwadrat liczby naturalnej
vvool: Ile par spośród 00, 11, 22, 33, 44, 55, 66, 77, 88, 99 może być
ostatnimi cyframi kwadratu liczby naturalnej?
___________
moje próby na pewno 00 i 44 pasuje bo 102=100, 122=144
52=25 więc 25 odpada
No i dalej brak pomysłu co dalej zrobić
18 sty 03:19
vvool: Jeszcze mogę zbadać ostatnie cyfry każdej z cyfr 1−9
np. 1
2=1, 2
2=4, 3
2=9, 4
2=6, 5
2=5, 6
2=6, 7
2=9, 8
2=4, 9
2=1
więc liczby {1,9} kończą się na 1, {3,7} kończą się na 9, {2,8} kończą się na 4,
{4,6} kończą się na 6.
Czyli kwadrat liczby naturalnej nie może się kończyć na 22, 33, 77, 88.
Liczba 66 nie jest podzielna przez 4, a kwadrat liczby parzystej jest podzielny przez 4
Dobra to odpada teraz: 22, 33, 55, 66, 77 ,88. Pasuje: 00, 44.
I co z liczbami 11, 99?
Może ktoś pomóc
18 sty 03:25