oblicz calke
Oliwia: Całka z arccosxdx.
przez częsci rozwiazuje je juz pol godziny i niestety nic mi nie wychodzi
18 sty 00:02
ICSP: | | 1 | |
∫ arccosx dx = ∫ x' arccosx dx = x arccosx + ∫ x |
| dx = |
| | √1 − x2 | |
= x arccosx −
√1 − x2 + C
18 sty 00:08
Oliwia: nie wiem co sie dzieje po ∫ x 1/√1−x2
18 sty 00:15
Mariusz:
W liczniku funkcji podcałkowej masz x a w mianowniku
√1−x2
| | f(x)' | |
Ponieważ (1−x2)'=−2x więc funkcja podcałkowa jest postaci c |
| |
| | 2√f(x) | |
gdzie c jest stałą zatem
całkę która pozostała możesz policzyć podstawieniem t
2=1−x
2
18 sty 03:38