matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę
just77:
limx−>0 x*sin(2x)/1−cos(3x)
17 sty 22:14
ICSP:
→ 0 − 1 = −1
17 sty 22:15
just77:
jak to po kolei policzyć?
17 sty 22:31
ICSP:
x → 0 , sin(2x) jest ograniczony : x*sin(2x) → 0 cos(3x) → 1 0 − 1 = −1
17 sty 22:39
Mariusz:
xsin(2x)
1−cos(3x)
3
3
3
3
1−cos(3x)=(cos
2
(
x)+sin
2
(
x))−(cos
2
(
x)−sin
2
(
x))
2
2
2
2
3
1−cos(3x)=2sin
2
(
x)
2
xsin(2x)
3
2sin
2
(
x)
2
x
2
sin(2x)
3
2xsin
2
(
x)
2
sin(2x)
x
2
2x
3
sin
2
(
x)
2
4
sin(2x)
9
x
2
4
9
2x
3
sin
2
(
x)
2
a gdyby chciał to interpretować tak jak ty ICSP to czy nie wystarczyłoby tylko wstawić zero
18 sty 08:50
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick