geometria analityczna
maciek: dane sa punkty A(−8,1) oraz B(10,11) oraz prosta l: x−y+3=0
a) Wyznacz punkt C leżący na prostej l równoodległy od punktu A i B
b) Wykaż, że trójkąt ABC jest prostokątny
l: y=x+3
C(x,x+3)
z warunku |AC|=|BC| wychodzi mi, że x=24... tak na pewno nie może być nawet na rysunku widać
Pomocy
17 sty 21:19
Jack: i jak tam, co sprawia trudnosc w zadaniu ?
17 sty 21:27
maciek: to może tak wyjść?
17 sty 21:33
wredulus_pospolitus:
A jak doszedłeś do wyniku x=24
17 sty 21:43
wredulus_pospolitus:
Ciekawe jest też to, że ABC ma być trójkątem prostokątnym ... coś tutaj mocno namieszane jest
17 sty 21:44
maciek: ah A(8,1)
17 sty 21:51
Eta:
A(8,1) , B(10,11) i C(x,x+3)
|AC|2=|BC|2 ⇒ .......... x= 4 to y=7
C(4,7)
to teraz
W Δ ABC : |AC|2=52 i |BC|2= 52 i |AB|2=104
wniosek ...................
17 sty 22:08
jc: C leży na przecięciu prostej y=x+3
i symetralne odcinka AB.
A=(8,1) (gubisz =!)
B=(10,11)
| | 1 | |
środek = |
| (A+B)=(9,6), |
| | 2 | |
wektor prostopadły do symetralnej =B−A= (2,10) || (1,5)
symetralna: x+5y=9+30=39
przecięcie, czyli punkt C:
x+5(x+3)=39
6x=39−15=24
x=6, y=6+3=9
17 sty 23:18
Eta:

@
jc
Mój C(4,7) leży też na symetralnej
A Twój C(6,9) ?
17 sty 23:32
Eta:
Aaaaaaaaa widzę chochlika rachunkowego
24/6= 4 a nie 6 jak napisałeś
17 sty 23:34